Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Parelhof

dinsdag 14 januari 2025

20:00 - 21:45
Locatie

Raadszaal (G0-01 Parelhof)

Voorzitter
F. de Boer
Toelichting

Zo werkt het: deze avond is om te verkennen, informatie op te halen en standpunten te delen met elkaar. De raad beslist over belangrijke plannen en regels waar u iets van merkt in uw dagelijks leven. Blijf daarom in contact met de raad.


Wilt u iets zeggen tijdens een commissievergadering?
Dan kan dat. U kunt drie minuten iets zeggen. Raadsleden en commissieleden kunnen u dan vragen stellen. Bij een beeldvormend onderwerp kunt u ook aan tafel zitten en meepraten. Wilt u iets zeggen of aan tafel zitten? Neem contact op met de griffie. Doe dat dinsdag 14 januari vóór 12.00 uur.


Mail griffie@dijkenwaard.nl of bel 072 575 55 55.


De raad stelt vragen
Raads- en commissieleden kunnen technische vragen stellen over een onderwerp op de agenda. Zo kunnen ze meer duidelijkheid krijgen over iets. Deze vragen kunnen tot donderdag 9 januari vóór 12.00 uur gesteld worden via griffie@dijkenwaard.nl


______________________________________________________________

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen - 20:00
  2. 2
    Publieksrondvraag - 20:05
  3. 3

    NB: Indien uw fractie een hamerstuk wenst te bespreken (of een bespreekstuk niet wenst te bespreken), dient u dit bij het vaststellen van de agenda beargumenteerd kenbaar te maken.
    Het is ook raadzaam om de overige fracties en de griffie hierover tijdig te informeren, zodat zij zich daarop kunnen voorbereiden

  4. 4
    Bespreekstukken - 20:15
  5. 4.1

    Het college heeft op 1 oktober ingestemd met de concept stedenbouwkundige vuistregels Proeftuin De Frans en deze gedurende een periode van 6 weken ter inzage gelegd. Gedurende deze periode zijn geen inspraakreacties binnengekomen. De stedenbouwkundige vuistregels zijn daarom klaar om ter vaststelling aan de gemeenteraad aan te bieden.

    Voorgesteld besluit

    De commissie wordt gevraagd de raad te adviseren over het volgende besluitpunt:
    De gemeenteraad besluit de stedenbouwkundige vuistregels Proeftuin De Frans (bijlage 1) vast te stellen en daarmee een stedenbouwkundig kader te bieden voor de integrale ontwikkeling van het gebied, gebaseerd op de volgende acht vastgestelde ruimtelijke principes: 
    • Landschap als structurerend element 
    • Bebouwing langs het spoor biedt (geluids)luwte 
    • Levendig programma 
    • Parkeerprincipe op gebiedsniveau 
    • Investeren in de levensader 
    • Divers woningbouwprogramma in elk deelgebied 
    • Programmatische samenhang per deelgebied 
    • Ruimtelijke samenhang per deelgebied

  6. 4.2

    Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van deprivatisering van de voetbalcomplexen van csv BOL, DTS, LSVV en SV VRONE in de gemeente Dijk en Waard. Het doel van het onderzoek was om inzicht te geven in de juridische vorm en de financiële kosten en baten binnen de verschillende scenario’s van privatiseren en deprivatiseren van voetbalcomplexen csv BOL, DTS, LSVV en SV VRONE. Ook is de maatschappelijke meerwaarde belicht in deze scenario’s. Bijvoorbeeld of deprivatisering leidt tot verbeterde sportfaciliteiten en onderhoud of een sterker vrijwilligerskader. Het handhaven van de status van de huidige geprivatiseerde verenigingen komt als beste optie naar voren. Voor SV VRONE is privatisering niet gewenst.

    Voorgesteld besluit

    De commissie wordt gevraagd de raad te adviseren over de volgende besluitpunten:
    1. De huidige private status van de voetbalcomplexen csv BOL, DTS en LSVV te handhaven. 
    2. Privatisering van het te revitaliseren complex van SV VRONE niet door te voeren en de huidige huursituatie te behouden.
    3. Het nieuwe voetbalcomplex SV Vrone vanaf begrotingsjaar 2027 op te nemen in het Meerjarenonderhoudsplan. 
    4. Het budget van het Meerjarenonderhoudsplan vanaf begrotingsjaar 2027 op te hogen met € 75.800 en op te nemen in de meerjarenbegroting 2026-2029

  7. 4.3

    Fractie 50PLUS heeft verzocht de motie 'Verkeersveiligheid Reuzenpandasingel en Gibbon' in de commissievergadering te bespreken.
    In de raad van 10 december is door bewoners een petitie ingediend over dit onderwerp.

  8. 5
    Hamerstukken - 21:45
  9. 5.1

    De Wet Markt en Overheid schrijft voor dat gemeentelijk vastgoed verhuurd wordt op basis van een huurovereenkomst met daarin een kostprijsdekkende huur. Het gebouw ‘Het Verleden’ van Museum BroekerVeiling is in eigendom van de gemeente. Hier was alleen een beheersovereenkomst uit 1991 voor. Met de nieuwe huurovereenkomst wordt de situatie voor het museum gelijkgetrokken met die van andere organisaties in onze gemeente en wordt er voldaan aan de wet Markt en Overheid. De huurovereenkomst brengt voor het museum hogere exploitatielasten met zich. Daar tegenover zal de subsidie door de gemeente verhoogd moeten worden. Op die manier is er voor het museum sprake van een kostenneutraal effect. Voor de gemeente is er een beperkt financieel voordeel.

    Voorgesteld besluit

    De commissie wordt gevraagd de raad te adviseren over het volgende besluitpunt:
    1. Vanaf 1 januari 2025 de gemeentelijke exploitatiesubsidie aan Museum BroekerVeiling te verhogen met €201.924. 
    2. Deze subsidieverhoging en de huurinkomsten te verwerken in de voorjaarsrapportage 2025 en structureel te verwerken in de Kadernota en begroting 2026

  10. 6
    Sluiting - 21:45